👍A legjobb búvárkodás 2020-ra

0

A búvárkodás nélkülözhetetlen egység azok számára, akiknek hobbija vagy munkája a búvárkodáshoz kapcsolódik. Ennek az eszköznek a fő feladata a levegő áramlásának biztosítása az emberi tüdőbe. A kényelmes és biztonságos búvárkodás érdekében fontos megérteni, hogyan válasszuk ki a megfelelő felszerelést. A "best-hu.designuspro.com" oldal szerkesztősége áttekintést nyújt a 2020-as év legjobb búvárfelszereléséről.

Ki találta fel a búvárfelszerelést

A búváreszközök első példáját a 19. században találta ki Benoit Rouqueirole és Auguste Deneiruz, és ennek a találmánynak köszönhető, hogy találkoztak. Rouqueirol bányamérnök egy önálló légzőkészüléket fejlesztett ki az aknába süllyesztésre, és a francia flotta Deneirouz hadnagya, miután erről tudomást szerzett, javasolta ennek az egységnek a használatát egy személy víz alá merítéséhez. A berendezés szabadalmaztatott, de a magas ár és számos súlyos hiányosság miatt nem terjedt el. A hengerek ellenálltak az enyhe nyomásnak, és lehetővé tették a búvár számára, hogy csak néhány percig tartózkodjon a víz alatt, majd szivattyúval kellett ellátni a felszínről a levegőt.

1936-ban a francia Yves Le Priyor feltalált egy teljesen önálló egységet, amely képes ellenállni a 150 légköri nyomásnak. A tervezés nem csak magát a készüléket tartalmazta, hanem egy speciális léggömbből származó levegővel töltött maszkot is.

A búvárkodás továbbfejlesztett kialakítását Jacques Yves Cousteau, a francia flotta kapitánya, Emile Gagnan mérnökkel közösen készítette 1943-ban. Hatékony és biztonságos egység volt, amely lehetővé tette a búvár számára, hogy 60 méter mélyre merüljön. Ezt követően ez az eszköz lett a búvárok felszerelésének fő eleme, Franciaországban az Aqua Lung védjegy alatt értékesítették.

Mik azok a búvárfelszerelések

A legjobb gyártók számos búvárfelszerelést kínálnak: új és népszerű modelleket, költségvetési eszközöket és prémium termékeket. A búvárfelszerelések teljes skálája nagyjából a következő típusokra osztható, a légzési mintától függően:

 • Nyitott légzési mintával. Ezek olcsó, könnyű és kompakt egységek. Ez a fajta légzés nem teszi lehetővé a kilélegzett levegő újrafelhasználását: nem keveredik a henger levegőjével, a búvár közvetlenül a vízbe fúj ki. A kialakítás egyszerű és biztonságos, kizárja a szén-dioxid-mérgezés vagy az oxigén éhezés lehetőségét. Ennek azonban komoly hátránya van: sekély merülési mélység a légzőkeverék magas fogyasztása miatt.
 • Zárt légzési körrel. A berendezés működésének elve az, hogy a kilélegzett levegőt megtisztítják a szén-dioxidtól, oxigénnel dúsítják és újra felhasználják a légzéshez. A felszerelés könnyű és kompakt, lehetővé teszi a búvár számára, hogy nagy mélységbe merüljön és hosszú ideig tartózkodjon a víz alatt.Az ilyen búvárfelszerelést azonban nem kezdőknek szánják, és meglehetősen drága.
 • Félig zárt légzési mintázattal. A készülék a következőképpen működik: a kilélegzett levegő egy része oxigénnel töltődik fel, és újra légáteresztővé válik, és a felesleget a vízbe dobják.

A hengerek számától függően a búvárművek egy-, két- és háromhengeresekre oszthatók. Az eszköz szerint az egységeket egylépcsős és kétlépcsős osztályba sorolják, a redukciós fokozatok elválasztásával és anélkül.

Miből áll a búvárfelszerelés

A búvár szerelvény a következő alkatrészeket tartalmazza:

 • Ballon. Ez egy erős fémtartály, amely nyomott levegőt tartalmaz. Átlagosan 200-300 atmoszféra. A henger hengeres alakú és hosszúkás nyakú; gyártásához különböző anyagokat használnak: acél, alumíniumötvözetek, titán, szénszál. Az acéltartályok korróziónak vannak kitéve, ezért különleges kezelésnek vannak kitéve.
 • Szabályozó. Szűkítőt és tüdőigényt tartalmaz. A szabályozó működése a légnyomás korrekciója az emberi tüdőbe jutáshoz. A készülék működési elve meglehetősen egyszerű: a hengerből származó sűrített levegő a reduktorhoz irányul, ahol a nyomása átlagos szintre csökken. Ezután a tömlőn keresztül a levegő a tüdőigénybe jut, amelyben a légnyomása normalizálódik. A kezelőszervek száma az adott modelltől függően változhat.
 • Úszókompenzátor. Ez a berendezés fel van szerelve a búvár felhajtóerő-szabályozásával merülés közben és a felszínen.
 • Kiegészítő felszerelés egy maszk, összekötő tömlők, övek, súlyrendszer. A fenti felszerelések mellett a hivatásos búvárok gyakran vásárolnak saját kompresszort - egységet hengerek sűrített levegővel történő feltöltésére. A kezdő búvárok számára nem ajánlatos megvásárolni, mert egy ilyen eszköz meglehetősen drága.

Hol lehet búvárfelszerelést vásárolni

A modern búvárközpontok készek búvárfelszerelést bérelni. A szolgáltatás használatához csak búvár tanúsítványt kell bemutatnia. Tapasztalt búvárok szerint azonban jobb, ha saját búvárfelszereléssel rendelkezik, ez bizalmat ad az eszköz minőségében és megbízhatóságában, és lehetővé teszi, hogy a személyes preferenciák figyelembevételével válasszon felszerelést. A kezdők felvehetik a kapcsolatot búvároktatójukkal, aki kompetens tanácsokat ad az üzlet kiválasztásához, és azt tanácsolja, melyik búvárfelszerelést érdemes jobban megvásárolni.

Sok vásárló szerint jobb, ha egy készletet vásárol egy speciális üzletben, vagy online megrendel egy megbízható online áruházból. A második lehetőség előnyösebb, mivel lehetővé teszi a termék leírásának, értékelésének és minősítésének tanulmányozását otthon elhagyása nélkül.

Néhány kézműves azt javasolja, hogy ne vásároljon búvárfelszerelést, hanem saját kezűleg készítse el. Az interneten lépésről lépésre vannak útmutatások arról, hogyan készítse el saját maga az egységet. Egy ilyen termék azonban nem helyettesítheti a professzionális felszerelést és nem garantálja a búvár biztonságát, ezért életét és egészségét kockáztatni nem éri meg.

Mire kell figyelni a választáskor

Nem könnyű eldönteni, hogy melyik búvárfelszerelést vásárolja meg. A hibák megválasztása nemcsak kényelmetlenséghez vezethet, hanem a búvár életébe is kerülhet. Vegye figyelembe a következő kiválasztási kritériumokat:

 • Tartály kapacitása. A leggyakoribb termékek, amelyek térfogata 7-18 liter. 150 - 300 bar nyomáson történő működésre tervezték. A kényelmes nyílt vízi merüléshez hozzávetőlegesen 2500 liter levegő szükséges. A legjobb megoldás egy 12 literes palack. Ez olcsóbb, mint két kis konténer iker, és kényelmesebb, mint a nehéz 15 és 18 literes egységek. A sekély tóban való búvárkodás, valamint az edzőbúvárkodás nem igényel nagy mennyiségű levegőt, kompakt, 10 literes modell alkalmas erre a célra. A szakemberek számára viszont megnövekedett teljesítményű vagy nyomású hengerekre van szükség.
 • Anyag. A hengerek gyártásához különféle anyagokat használnak: alumínium, acél, kompozit ötvözet, szénszál.Az alumínium modellek jobb felhajtóerővel bírnak, de a szárazföldön nehezített súlyuk miatt kényelmetlen szállítani őket. Az ilyen felszerelések tökéletesek a tanításhoz és a képzéshez. Az acélmodellek népszerűségét az anyag szilárdságának és tartósságának köszönheti, azonban negatív felhajtóerővel bír. Ezeket a hengereket általában száraz öltönyökkel együtt használják, amelyek további súlyokat viselnek az övük körül.
 • Méretek. A felszerelés kiválasztásakor a búvárnak figyelembe kell vennie a konfigurációját és a magasságát. Rövid búvárok számára egy kis magasságú, de nagy átmérőjű termék vagy egy két kompakt modell alkalmas.
 • Ár. Természetesen a legtöbb ember számára elengedhetetlen az a kérdés, hogy mennyibe kerül a berendezés. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a biztonság a választott hengeren múlik, ezért nem szabad spórolni rajta. Célszerű új berendezéseket megbízható és megbízható gyártóktól vásárolni, vásárlás előtt érdemes tanulmányozni a minőségi termékek minősítését és tapasztalt búvárok tanácsát.

A legjobb búvárkodás 2020-ra

A legolcsóbb

1 literes üveg, alumínium XS SCUBA (készlet)

Amerikai gyártású minihenger, 100 000 szervizciklusra vagy 10 éves használatra tervezve. Az ilyen egységeket kisegítő egységként, valamint gázos vagy füstös helyiségekben történő lélegeztetésre használják (tűz oltásakor és mentési műveletek végrehajtásakor).

Jellemzők: szín - sárga, súly - 1,2 kg, anyag - alumínium, térfogat - 1 l, átmérő - 8,1 cm, magasság - 36 cm, üzemi nyomás - 207 bar.

Átlagos ár: 19440 rubel.

1 literes üveg, alumínium XS SCUBA (készlet)

Előnyök:

 • hosszú élettartam;
 • magában foglalja a csatlakozó menetes adaptert, a din szelepet, a hengert;
 • tömörség;
 • korróziógátló anyag;
 • vonzó megjelenés;
 • megfizethetőség.

Hátrányok:

 • nem alkalmas hosszú merülésekre.

Acélhengerek az Aqua Lung acélhengerek merüléséhez

Az egység horganyzott króm-molibdén acélból készül. A terméket védőhálóval, fogantyúval, különféle cipőkkel és szelepekkel egészítik ki. A szelepek kiváló minőségű sárgarézből készülnek, az NFA 51105 szabványnak megfelelően, és többrétegű védőbevonattal rendelkeznek.

Jellemzők: szín - sárga, térfogat - 12 l, átmérő - 17,1 cm, üzemi nyomás - 232 bar.

Átlagos ár: 24 924 rubel

Acélhengerek az Aqua Lung acélhengerek merüléséhez

Előnyök:

 • jó minőség;
 • ergonomikus fogantyú;
 • könnyű szállítás;
 • korróziógátló anyag;
 • a szelepek tartóssága;
 • védőháló és fogantyú mellékelve.

Hátrányok:

 • alacsony emberek számára kényelmetlen.

FABER búvártartály, acél, 12 l

Egy híres olasz márka terméke, kiváló minőségű acélból. Nagyszerű lehetőség technikai búvárkodáshoz és a víz alatti barlangok felfedezéséhez. Különböző konfigurációk lehetséges összeszerelése.

Jellemzők: szín - fehér, térfogat - 12 l, súly - 14,1 kg, átmérő - 17,1 cm, üzemi nyomás - 232 bar.

Átlagos ár: 25 990 rubel.

FABER búvártartály, acél, 12 l

Előnyök:

 • könnyedség más gyártók hasonló modelljeihez képest;
 • megbízhatóság;
 • tökéletes felhajtóerő;
 • minimalista design;
 • hosszú távú és biztonságos üzemeltetés.

Hátrányok:

 • kényelmetlen a kis termetű emberek számára.

Középső árszegmens

Henger 4,6 l, alumínium XS SCUBA (készlet) (sárga)

Az egységet az amerikai Luxfer gyártja szabadalmaztatott alumíniumötvözetből, amely megfelel a nemzetközi előírásoknak. A terméket ikercsavarral és din szeleppel egészítik ki. Megengedett legfeljebb 40% oxigént tartalmazó gázkeverékek használata. A minimális élettartam 10 év.

Jellemzők: szín - sárga, súly - 5,3 kg, anyag - alumínium, térfogat - 4,6 l, átmérő - 12,4 cm, magasság - 57 cm, üzemi nyomás - 207 bar.

Átlagos ár: 29 790 rubel.

Henger 4,6 l, alumínium XS SCUBA (készlet) (sárga)

Előnyök:

 • tartósság;
 • jó minőség;
 • könnyű;
 • kompakt méretek;
 • korróziógátló anyag;
 • külső fényezés a korrózióvédelem érdekében.

Hátrányok:

 • csak rövid merüléshez alkalmas, sekély mélységbe.

5 literes henger, SCUBAPRO acél (140 mm)

Ez a kiváló búvármárkás termék ideális a gyerekek tanításához. A henger króm-molibdén acélból készül, ötvözet adalékokkal a szilárdság és a korrózió elleni védelem érdekében. Garancia: 1 év.

Jellemzők: szín - fekete, súly - 7,32 kg, anyag - acél, térfogat - 5 l, átmérő - 14 cm, magasság - 56 cm, üzemi nyomás - 200 bar.

Átlagos ár: 31 630 rubel

5 literes henger, SCUBAPRO acél (140 mm)

Előnyök:

 • tömörség;
 • mechanikai igénybevételnek való ellenállás;
 • hosszú élettartam;
 • antioxidációs kezelés;
 • hármas festés;
 • megbízhatóság.

Hátrányok:

 • nagy súly;
 • nem mély merüléshez tervezték.

Henger 6 l, alumínium XS SCUBA (készlet) (fényezett fém)

Alumínium henger a világ vezető búvárfelszerelés-gyártójától. 100 000 működési ciklusra tervezték.

Jellemzők: szín - csiszolt fém, súly - 6,9 kg, anyag - alumíniumötvözet, térfogat - 6 liter, átmérő - 13,3 cm, magasság - 72 cm, üzemi nyomás - 207 bar.

Átlagos ár: 31 860 rubel.

Henger 6 l, alumínium XS SCUBA (készlet) (fényezett fém)

Előnyök:

 • tömörség;
 • könnyedség;
 • korróziógátló anyag;
 • semleges felhajtóerő;
 • szelep és adaptercsavar mellékelve;
 • stílusos megjelenés.

Hátrányok:

 • alacsonyabb szilárdság az acél modellekhez képest;
 • nem alkalmas technikai búvárkodásra.

Prémium osztály

Henger 12 l, alumínium XS SCUBA (készlet) (kék)

A modell teljes szett tartalmaz egy din típusú szelepet, csavaros adaptert, cipőt és szállítóhálót. Számos szín közül lehet választani: kék, zöld, lila, piros, fekete, narancs, csiszolt fém.

Jellemzők: súly - 14,2 kg, anyag - alumíniumötvözet, térfogat - 12 liter, átmérő - 18,4 cm, magasság - 72 cm, üzemi nyomás - 207 bar.

Átlagos ár: 35080 rubel.

Henger 12 l, alumínium XS SCUBA (készlet) (kék)

Előnyök:

 • hosszú távú működés;
 • vonzó megjelenés;
 • korrozióállóság;
 • optimális kapacitás amatőr búvárok számára;
 • a használat kényelme;
 • sokféle szín.

Hátrányok:

 • nem alkalmas technikai búvárkodásra;
 • magas ár.

Henger Faber 15 l 232 rudas acél cipővel

A modell horganyzott króm-molibdén acélból készül, és egy cipővel van ellátva, hogy az álló helyzetben stabil legyen. Felszerelhető Z vagy V alakú szelepekkel, valamint egyéb kiegészítőkkel. A termék nyaka műanyag dugóval rendelkezik, amely megvédi a portól és a nedvességtől.

Jellemzők: átmérő - 20,3 cm, térfogat - 15 l, üzemi nyomás - 200 bar.

Átlagos ár: 35 930 rubel.

Henger Faber 15 l 232 rudas acél cipővel

Előnyök:

 • megbízható gyártó;
 • jó minőség;
 • erő;
 • ellenállás a sós vízzel szemben;
 • további korróziógátló kezelés;
 • nagy kapacitás.

Hátrányok:

 • a szelepet külön megvásárolják;
 • magas ár.

Henger 12 l, SCUBAPRO acél (171 mm)

A berendezés tartós króm-molibdén acélból készül, ötvözött adalékokkal. A henger moduláris szeleppel, cipővel, INT / DIN adapterrel, a szelep védőburkolatával van kiegészítve.

Jellemzők: súly - 15 kg, térfogat - 12 l, átmérő - 17,1 cm, magasság - 77 cm, üzemi nyomás - 232 bar.

Átlagos ár: 37 840 rubel.

Henger 12 l, SCUBAPRO acél (171 mm)

Előnyök:

 • tartós és megbízható anyag;
 • könnyű;
 • korrozióállóság;
 • hosszú működés;
 • alkalmas hosszú merülésekhez;
 • teljes készlet.

Hátrányok:

 • magas ár.

12L rövid henger, SCUBAPRO acél (204mm)

Világhírű amerikai gyártó terméke, tartós horganyzott rozsdamentes acélból. Három réteg epoxi festék és egy speciális antioxidációs kezelés biztosítja a berendezés megbízhatóságát és tartósságát. A készlet tartalmaz egy cipőt, egy INT / DIN adaptert, egyirányú szelepet és egy védőburkolatot.

Jellemzők: átmérő - 20,4 cm, térfogat - 12 l, súly - 15 kg, magasság - 60,5 cm, üzemi nyomás - 232 bar.

Átlagos ár: 37 840 rubel.

12L rövid henger, SCUBAPRO acél (204mm)

Előnyök:

 • kényelmes modell alacsony emberek számára;
 • erő;
 • megbízható védelem a korrózió ellen;
 • hosszú élettartam;
 • mechanikai igénybevételnek való ellenállás;
 • csökkent falvastagság;
 • teljes készlet.

Hátrányok:

 • magas ár.

A búvárfelszerelés megválasztása felelős és komoly feladat minden búvár számára. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legjobb és legmegbízhatóbb búvárfelszerelés is gondos kezelést és rendszeres karbantartást igényel. Ha van tapasztalata a felülvizsgálatban bemutatott búváreszközök vagy más érdekes modellek használatáról, mondja el nekünk a megjegyzésekben.

HAGYJON ÁTTEKINTÉST

Kérjük, írja be megjegyzését!
Kérjük, írja ide a nevét