🐈A legjobb törpemacska fajták 2020-ra.

0

Valaki kizárólag kutyákat szeret, valaki - kizárólag macskákat, de egyetlen ember sem közömbös a kis cicák iránt. Ezek az apró lények egyszerűen elragadják a szívet bájos ostobaságukkal és kíváncsiságukkal kapcsolatban mindazokkal kapcsolatban, amelyek a körülöttük lévő hatalmas világban történnek. Sokan titokban arról álmodoznak, hogy kedvencük mindig kicsi marad, mind megjelenésében, mind szokásaiban. Ez több évtizeddel ezelőtt vált lehetségessé. Elég csak egy törpe macskát szerezni.

A származás története

Van egy speciális tudomány, amely új fajta macskák tenyésztésével foglalkozik - a felinológia. Az USA és Európa tenyésztői körülbelül a huszadik század 80-as éveiben felismerték, hogy minél szebb és kisebb a teremtmény, annál magasabb az ár és több vevőt lehet eladni. Azóta megkezdődött a törpe macskák tenyésztése, amely génmutációkkal vagy hibridizációval történt. Elég sok kísérletet végeztek, de csak néhány tucat volt sikeres.

Előnyök és hátrányok

Az örökké kicsi háziállatok tenyésztése meglehetősen bonyolult kérdés, amely mély ismereteket igényel a macskák természetéről, ezért gyakran nem bizonyulnak sikeresnek egy apró cica megszerzésére irányuló kísérletek. Ebben a kérdésben gyengeségeket és erősségeket egyaránt meg lehet különböztetni. Vizsgáljuk meg közelebbről az egyes tételeket.

Előnyök:

 • a kis háziállatok megjelenése;
 • a legtöbb tulajdonos megjegyzi a kellemes karaktert, a kivételes kedvességet, a nyugalmat és a türelmet, valamint az agresszió és a barátságtalan hangulat bármilyen megnyilvánulásának teljes hiányát;
 • a leírt állatok egy része segít az embereknek megbirkózni mentális problémáikkal, amit felmérések és tanulmányok sora bizonyított.

Hátrányok:

 • kevés ismeret a kisebb törpe testvéreink természetéről:
 • az örökletes patológiák kiszámíthatatlansága;
 • korlátozott génállomány.

A tartalom jellemzői

Mint minden más állat, az örök cicáknak is vannak sajátosságaik. Íme néhány tipp, amelyet követni kell, hogy kedvence egészséges és nyugodt maradjon.

Táplálás

A helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás talán az egyik legfontosabb kritérium a test normális működésének fenntartásában minden élőlényben. Különösen óvatosnak kell lennie egy törpe háziállat etetésével kapcsolatban, különösen, ha korábban csak rendes macskája vagy macskája volt. A túlevést nem szabad megengedni, ezért kis adagokban etesse kedvencét naponta legfeljebb 2-3 alkalommal.

Azok a tenyésztők, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek egy adott fajtával kapcsolatban, számos kérdésben segítenek: "Mit kell etetni az állattal", "Milyen étel alkalmas", "Lehet-e etetni a háziállatot azzal, amit én magam eszem". Személyes megfigyeléseik és kísérleteik alapján javasolhatnak néhány hasznos élettartam-feltörést.

Csak takarmányokat érdemes megbízható gyártóktól vásárolni.

Állatgyógyászati

A cikk már nem egyszer megemlített néhány fejlõdési problémát, amelyek a kis doromboló tasakok ismeretének hiányával járnak. Sajnos egyes tenyésztők jobban aggódnak amiatt, hogy meglehetősen nagy hasznot hoznak az eladásból, mint a jövő egészségi állapota vagy az újonnan született cica.

A leírt állatok között gyakori a mozgásszervi megbetegedés, valamint a gerinc és a mellkas különféle deformitása. Ezért nem szabad elhanyagolni az állatorvoshoz tett látogatásokat minden olyan kérdésben, amely felmerül egy apró háziállattal kapcsolatban.

Tenyésztés

A tenyésztés, vagy ahogy a felinológusok ezt a folyamatot is nevezik, a tenyésztési munka nagyon kockázatos mind a cicák, mind a macskák egészsége szempontjából. A törpe macskák genetikai jellemzői miatt ez a kockázat még élesebbé válik. Ehhez a munkához legalább alapismeretekkel kell rendelkeznie a felinológia területén, és sikeres gyakorlati intézkedésekkel kell rendelkeznie ebben a kérdésben. Az ügyfelek jobban bíznak a tenyésztőkben, akiknek hivatásos felinológus a vezetőjük.

Egy másik tényező, amelyen a vállalkozás sikere nem kevésbé függ, a megfelelő szülői pár. Nem mélyedünk el ebben a témában, de megemlítünk néhány különösen fontos kiválasztási tényezőt:

 • a szülőknek jó származással kell rendelkezniük;
 • a szülők nem származhatnak a családi kötelékek keresztezéséből, tudományos értelemben nem lehetnek beltenyésztés termékei;
 • elég nehéz jó szülőpárt találni: ez jelentős időbe és erőfeszítésbe kerülhet, ezért érdemes a törpe állatok tenyésztését megbízható tenyésztőre bízni.

Kiegészítő eljárások

Itt az ideje, hogy megvitassuk a minőségi ellátáshoz szükséges eljárásokat. A kedvtelésből tartott állatok egészsége és kellemes megjelenése a megvalósítástól függ:

 • Szem ápolás. Meg kell törölni a könnycsatornákat, amelyek a szemek elporulásához és fertőzéséhez vezethetnek.
 • Fülápolás. Akárcsak a szem: rendszeresen tisztítani kell őket.
 • Fogápolás. Az állatorvosok azt javasolják, hogy a törpe lénynek apró rágható csontokat vagy kekszet adjon a fogkő elleni küzdelemhez.
 • Hajápolás. Rendszeres vizes eljárásokat kell végezni, valamint a kabátot ecsettel kell megfésülni.
 • Emésztés. Mint korábban említettük, a háziállat táplálékának kiegyensúlyozottnak kell lennie. Nem lesz felesleges rendszeresen felülvizsgálni.
 • Hőmérsékleti viszonyok. Hideg évszakokban érdemes kedvenceit különböző öltönyökkel hőszigetelni, a meleg évszakokban - figyelni a közvetlen napfényben töltött időt.

A fenti intézkedések közül sok feleslegesnek és rendkívül védőnek tűnhet. Sokan nem szoktak ekkora figyelmet fordítani a macska / macska gondozására, de a leírt háziállatok immunrendszere legyengült, ezért ezeket az intézkedéseket akár létfontosságúnak is nevezhetjük.

Hogyan válasszunk egy törpe macskát

Elég komolyan kell vennie ennek a háziállatnak a vásárlását, legalábbis a fent felsorolt ​​nehézségek és jellemzők miatt. Többször el kell gondolkodnia a döntésén, hogy megértse, készen áll-e elegendő időt és pénzt fordítani egy apró lényre. Ha az összes előnyét és hátrányát kifestve még mindig szilárdan meg van győződve arról, hogy törpe barátot szeretne szerezni, akkor számos kérdést meg kell oldania: "Milyen fajtát válasszon", "Hogyan válasszon és vegyen egy cicát"

Fajtaválasztás

 • Az első dolog, amit el kell dönteni, a leendő cica kabátjának hossza. Gondoljon arra, hogy szeretne egy rövid hajú, bolyhos vagy kopasz kis arcot. A választás során vegye figyelembe azt is, hogy milyen gyakran tisztíthatja meg a házat vagy lakást a gyapjútól.
 • Nem lesz felesleges a kiállítási osztályról dönteni. A háziállatokat 3 ilyen osztályba sorolják: kiállítás, tenyésztés és háziállat. A kiállított háziállatok a legalkalmasabbak a különféle versenyeken való részvételre, mivel a legjobban megismétlik a fajta normáit. A fajta macskákat tenyésztési munkákra szánják, és ebbe a kategóriába elsősorban a nőstények képviselői tartoznak.A férfi képviselők a kedvtelésből tartott állatok osztályába tartoznak. A kedvtelésből tartott macskák általában fajtatisztaak, de a tenyésztők nem használják őket tenyésztésre és kiállításokra.
 • Érdemes elvégezni az elméletet: olvassa el az előfordulás történetét, leírását és áttekintéseit, nézze meg a fotókat. Ezeket az információkat a cikk következő szakaszában olvashatja el.
 • Az általad választott fajtáról előzetesen egyeztetni kell a család többi tagjával, ha van ilyen. Fontos, hogy a választás kellemes legyen és ne csak az Ön számára megfelelő legyen.

Cica vásárlása

Amikor a cikk utolsó szakaszában leírt nehéz választás már megtörtént, nehézségek merülnek fel egy kis lény megszerzésével kapcsolatban: hol jobb és biztonságosabb vásárolni, hogyan kell először gondoskodni róla

 • Meg kell vásárolni egy cicát megbízható tenyésztőktől. Ez mind offline, mind online áruházakban megtehető. A 2020-as technológiák jól fejlettek, így megrendelhetsz egy cicát a világ bármely sarkából, és a tenyésztők és a hordozók felelősek lesznek új törpebarátod leszállításáért. Sok tulajdonos azonban azt javasolja, hogy önmagában vegye be, mert az anyjától elszakadt kis lény számára rendkívül fontos, hogy szerelmet, törődést és meleget érezzen egy másik teremtménytől, és jobb, ha ilyen lényté válsz.
 • Tegye fel a tenyésztőnek minden kérdését a táplálkozással, az egészséggel és az ellátással kapcsolatban. Kérje meg, hogy mutassa be Önt a baba szüleinek, és győződjön meg egészségükről. Készítsen adásvételi szerződést: ha a tenyésztőnek nincs rejtegetnivalója, akkor csak "ennek a formalitásnak a teljesítése érdekében" fog tevékenykedni.

A törpe macskák legjobb fajtái

Most, hogy az ilyen cicák tartalmának összes jellemzője, erősségei és gyengeségei ismertek, érdemes dönteni a fajtáról. Az alábbiakban a minősítés 3 nagy csoportra osztható: költségvetés, középkategória és prémium.

A legjobb költségvetésű törpemacska fajták

Munchkin

A munchkin megkülönböztető jellemzője a rövid lábak, amelyek mérete 2-szer kisebb, mint a test.

Munchkin története egészen rendesen kezdődött - a múlt század 80-as éveiben egy amerikai állam egyik lánya felfigyelt egy szegény utcai macskára, és úgy döntött, hogy felveszi. Azt is észrevette, hogy a macskának szokatlanul rövid a lába. A lány ezt a funkciót az állat utcai életmódjával összefüggő betegségnek tekintette.

Egy idő után azonban a háziállat ugyanazokat a rövid lábú utódokat hozta. E faj nőstényei megismételték a történetet - a cicák ismét rövid végtagokat kaptak. Az utcai macskát felvevő lány találkozóra ment az állatorvoshoz, amely során kiderült, hogy ez a tulajdonság nem betegség, hanem mutáció. Tehát mindenki megismerte a 90-es évek legjobb kiállításain megjelent mandzsinákat.

Kisállat-osztály ára: 15-20 ezer rubel.

A hídosztály ára: 40-60 ezer rubel.

Specifikációk:

 • Várható élettartam: 13-16 év.
 • Magasság: 65 cm.
 • Súly: 2,2 - 4 kg.
 • Származási ország: USA.

Előnyök:

 • engedelmes;
 • barátságos;
 • ne ugorjon asztalokra és szekrényekre;
 • nem tolakodóak;
 • ne nyávogj gyakran.

Hátrányok:

 • szeret elrejteni dolgokat;
 • ébredjen éjszaka, ha a játékukat nem távolítják el.

Napóleon

A nagy parancsnok nevét büszkén és játékosan hordozó fajtának hosszú haja és rövid lába van.

A Napoleonok alapítójának Joe Smith-t tartják, aki annyira megszerette a gyönyörű munchkins-t, hogy úgy döntött, hogy még egzotikusabbá teszi őket, lélegzetelállító megjelenésű és végtelenül aranyos arcú perzsa macskával keresztezve őket. Sokáig Joe nem tudta elérni a kívánt eredményt: sok állat egy csomó örökletes betegséget kapott, de 1995-ig Joe erőfeszítéseit végül siker koronázta.

Kisállat-osztály ára: 40 ezer dörzsölés.

A hídosztály ára: 100 ezer rubel.

Specifikációk:

 • Élettartama: 12-15 év.
 • Magasság: legfeljebb 20 cm a marmagasságnál.
 • Súly: 2-3,5 kg.
 • Származási ország: USA.

Előnyök:

 • a legjobb megoldás egy kisgyerekes család számára: a macska csak örülni fog a gyakori játékoknak és a "szorításnak";
 • barátságos és békés;
 • nagyon vicces.

Hátrányok:

 • sok figyelmet igényelnek, amelyet a tulajdonosok az élet ritmusa miatt nem mindig tudnak megadni.

Minskin

Viszonylag új fajta, amely csak a 21. század elején jelent meg a Munchkin és a Sphynx keresztezése miatt. A háziállat kopasz testet kapott, prémbetétekkel és rövid lábakkal. Megjelenésük miatt a minskineket hobbitoknak becézték.

Minkins az amerikai tenyésztőnek, Paul McSorley-nak köszönhetően jelent meg, aki keresztezte a Munchkin-t, a Sphynxet, és a burmai és Devon Rex-et is hozzáadta a kapott keverékhez. Az első Rory nevű minbőr 2000 júliusában született.

Kisállat-osztály: 21K rubel.

A hídosztály ára: 50K rubel.

Specifikációk:

 • Élettartama: 12-15 év.
 • Magasság: legfeljebb 20 cm a marmagasságnál.
 • Súly: 2-3 kg.
 • Származási ország: USA.

Előnyök:

 • nagyon gyengéd és szeretetteljes;
 • meleg és kellemes tapintású;
 • beteg kisgyerekekkel.

Hátrányok:

 • nagyon mobil: szeretnek sokkal magasabbra mászni és egész nap futni.

A legjobb törpemacska fajták TOP-ja a közepes árkategóriában

Szingapúr

Szingapúr szerepel a Guinness Rekordok Könyvében, mint "a világ legkisebb macskafajtája".

Szingapúr története az azonos nevű szigettel kezdődött - Szingapúr, ahol ezek az állatok minden csatornaárokban éltek. A csatornarendszer rekonstrukciója után azonban csökkent az állatok száma, és ki tudja, talán ha nem az amerikai Meadow geofizikus lenne, aki egy titkos expedíció során maradt a szigeten, és érdekes miniatűr lényeket talált, amelyek az Egyesült Államokban divatban voltak, akkor teljesen kihaltak volna. Meadow azonban több példányt csempészhetett a kontinensre barátjának. Ő kezdte a tenyésztési munkát Szingapúrral.

Háziállat ára: 50k.

Fajtaosztály ára: 120k.

 

Specifikációk:

 • Várható élettartam: 13-16 év.
 • Súly: 2-3 kg.
 • Magasság: marmagasság: 20-25 cm, testhossz: 55 cm.
 • Származási ország: Szingapúr.

Előnyök:

 • hihetetlen szépség megjelenés;
 • rugalmas karakter;
 • hipoallergén;
 • igénytelen ellátás.

Hátrányok:

 • fokozott figyelmet igényel;
 • nehéz háziállatot találni és megvásárolni.

Lemkin

A Lemkin, vagy ahogy Lambkinnak is nevezik, érdekes vonása a rövid lábak (mint a munchkinoké) és a göndör gyapjú (mint a bárányoké). És maga a Lambkin szó jelentése "bárány".

A Lemkinek a múlt század 80-as éveiből származnak. Terry Harris amerikai tenyésztő szerezte meg őket egy rövid lábú Munchkin és egy göndör Selkirk Rex keresztezésével. Az első próbálkozások nem értek véget sikerrel, és jelenleg a fajtát meglehetősen ritkának tartják, mert nem mindig van legalább egy, a normáknak megfelelő cica.

Kisállat-osztály: 50 ezer dörzsölés

A hídosztály ára: 200 ezer rubel.

Specifikációk:

 • Várható élettartam: 12-14 év.
 • Magasság: legfeljebb 20 cm a marmagasságnál.
 • Súly: 2-3,5 kg.
 • Származási ország: USA.

Előnyök:

 • nem szemtelen, engedelmes;
 • türelmesek és barátságosak a gyerekekkel szemben;
 • közepesen aktív;
 • érdeklődést mutasson a körülöttük lévő világ iránt.

Hátrányok:

 • szeretnek magas felületekre mászni, ezért sétákon gondosan figyelemmel kell kísérni őket, hogy elkerüljék a háziállat eltávolítását a fáról;
 • göndörségük miatt erősen levált.

Skokum

Ezek rövid lábú állatok, amelyeknek a hátsó lába hosszabb, mint az első. Hegyes fülűek és bolyhos, enyhén göndör szőrzetük van.

A Skoos 1996-ban született Roy Galusha amerikai tenyésztőnek köszönhetően, aki rövid lábú munchkinek és göndör lapermek keresztezésével érte el az unalmat.

Kisállat-osztály: 30 ezer dörzsölés

A hídosztály ára: 150 ezer rubel.

Specifikációk:

 • Várható élettartam: 12-16 év.
 • Magasság: legfeljebb 20 cm a marmagasságnál.
 • Súly: 1,3-3 kg.
 • Származási ország: USA.

Előnyök:

 • aktív és barátságos;
 • független: békén hagyhatod, nem fognak unatkozni és nem lesznek depressziósak.

Hátrányok:

 • nagyon halk (alig hallani tőlük hangos nyávogást vagy dorombolást).

Kinkalow

A kinkalow-k érdekesek rövid lábuk és hosszú testük, valamint aranyos, ívelt fülük miatt.

Még fejlesztés alatt állnak, de a 90-es években kezdték el indulásukat Terry Harris amerikai tenyésztőnek köszönhetően, aki átlépte a Munchkin-t és az American Curl-t.

Kisállat-osztály: 45 ezer dörzsölés

A hídosztály ára: 150 ezer rubel.

Specifikációk:

 • Várható élettartam: 12-14 év.
 • Magasság: legfeljebb 20 cm a marmagasságnál.
 • Súly: 1,3-3 kg.
 • Származási ország: USA.

Előnyök:

 • tökéletesen kommunikálnak az emberekkel;
 • nagyon szeretetteljes és barátságos;
 • tulajdonosok nélkül is megteheti, amíg elfoglaltak.

Hátrányok:

 • szeretnek felfedezni a ház minden ismeretlen helyét, így véletlenül eltalálhatnak néhány tárgyat.

A legjobb prémium törpe macskafajták TOP-ja

Skif-tai-don

A skiff-tai-don közötti különbség az abszolút arányos testben rejlik - nincsenek rövid lábak. A szkíta-tai-don egy sziámi macska másolata: mintha valaki elvette volna, rámutatott a "Fufelshmerts diminutive" -ra, és ez a csodálatos fajta kiderült.

A szkíta-tai-donok története a múlt század 80-as éveire nyúlik vissza a mutáció eredményeként Rostov-on-Don-ban. A nőstény bobtail tenyésztő egy törött farokkal rendelkező macskát vett fel az utcára. Egy idő után megkötözte egy sziámi macskával, amelynek születésétől fogva rövid farka volt. Minden cica rendes bobtailként jelent meg. Mindet kivéve egyet, ami a többiekhez képest elég aprónak tűnt. Ebből a kis cicából születtek a szkíta-tai-donok.

Kisállat-osztály ára: 70 ezer dörzsölés.

A hídosztály ára: 300 ezer rubel

Specifikációk:

 • Várható élettartam: 18-20 év.
 • Magasság: legfeljebb 19 cm a marmagasságnál.
 • Súly: 1-2 kg.
 • Származási ország: Oroszország.

Előnyök:

 • nagyon szereti a gyermekeket;
 • aktív és huncut.

Hátrányok:

 • hiába kicsik, helyükre van szükségük a csínyeknek és a játékoknak.

Bambino

A Bambino tulajdonságaiban hasonló Minszkinovhoz.

Feltételezzük, hogy a bambino cica véletlenül született. Amerikai tenyésztők találták meg. Az apró lény nagyon érdekelte őket. Megszereztek egy cicát, és elkezdtek tenyésztési munkát vele és a kanadai Sphynxekkel. Az eredmény nem sokáig várt magára.

Kisállat-osztály: 60 ezer dörzsölés

Fajtaosztály ára: RUB 400k

Specifikációk:

 • Élettartama: 7-15 év.
 • Magasság: legfeljebb 20 cm a marmagasságnál.
 • Súly: 2-4 kg.
 • Származási ország: USA.

Előnyök:

 • az agresszió jeleinek hiánya;
 • hipoallergén;
 • nincs szokása sokat ugrálni, ami miatt a belső tárgyak sértetlenek maradnak.

Hátrányok:

 • nagyon kötődnek az emberekhez, ezért sokáig nem maradhatnak nélkülük.

Dwelf

A törpék sajátossága, hogy rövid végtagjaik az elsőnél hosszabb hátsó lábakkal rendelkeznek, csupasz bőrük és lekerekített, hajlított füle van.

Ez az egyik legfiatalabb törpe macskafajta: az első egyedet 2009-ben tenyésztették a Munchkin, a Sphynx és az American Curl keresztezésének eredményeként.

Kisállat-osztály ára: 120 ezer dörzsölés.

A hídosztály ára: 600 ezer rubel.

Specifikációk:

 • Várható élettartam: 18-20 év.
 • Magasság: legfeljebb 18 cm a marmagasságnál.
 • Súly: 2-3 kg.
 • Származási ország: USA.

Előnyök:

 • ne mutasson agressziót gyermekek és más háziállatok iránt;
 • közepesen aktív;
 • kíváncsi.

Hátrányok:

 • nagyon ragaszkodnak a tulajdonosokhoz, ezért nagyon unják, ha nincsenek otthon.

A megfelelő törpe macskafajta kiválasztása nem könnyű. Érdemes rendkívül komolyan venni. A fenti tippek megkönnyítik a megfelelő opció megtalálását megfizethető áron. Élvezze az életét a leendő kedvencével együtt!

HAGYJON ÁTTEKINTÉST

Kérjük, írja be megjegyzését!
Kérjük, írja ide a nevét