A lisztharmat legjobb gyógyszerei 2020-ra

0

Bármely kertész előbb-utóbb a helyszínén találkozik olyan kártevőkkel, amelyek befolyásolják a termést. A beteg ültetvények elveszítik erejüket, és a kórokozók elleni hatékony intézkedések hiányában meghalhatnak. A lisztharmat az egyik leggyakoribb betegség, amellyel a kertészek szembesülnek. A "best-hu.designuspro.com" oldal szerkesztői áttekintést készítettek a lisztharmat 2020-ra vonatkozó legjobb gyógymódjairól.

A betegség tünetei és okai

A lisztharmat gombás fertőzés, amelyet patogén mikroorganizmusok provokálnak.

A betegséget különböző típusú patogén gombák okozzák:

 • A termő fákat és cserjéket a Sphaerotheca mors befolyásolja;
 • A virágnövények esetében a Sphaerotheca pannosa organizmusok osztálya veszélyes;
 • A gabonafélék hajlamosak az Erysiphe graminis gomba támadására;
 • Az Erysiphe cichoracearum és a Sphaerotheca fuliginea veszélyes a töknövényekre.

A betegség nagyon alattomos. Eleinte a növény kimerült, majd elrohad és elpusztul.

A betegség jelei

A betegség jellegzetes tünetei a bolyhos fehér bevonat megjelenése lesznek a levelek, szárak vagy fiatal hajtások felületén. A fertőzés fókusza a talajban van, ezért a fertőzés első jelei a növény alsó részén tapasztalhatók (a talajhoz közeli levelek területén 0,2-0,4 mm átmérőjű fehéres foltok jelennek meg). A plakk tovább terjed. Az első szakasz a fehér foltok megjelenése, majd a gombaspórák beérnek, és a foltok felületén folyadékcseppek keletkeznek. Ezt követően a fehéres virágzás sűrűbbé válik, és apró fekete pöttyökkel szürkévé válik.

Ha ezeket a képződményeket mikroszkóp alatt nézi, megfigyelheti a micélium sűrű hálóját - a micéliumszálakat, amelyek folyamatosan nőnek. Ültetéskor a micélium szaporodása megzavarja a fotoszintézis folyamatát, amely károsodott fejlődéshez vezet. A növekedés lelassul vagy teljesen leáll, a levelek elpusztulnak, a rügyek nem virágoznak, a fiatal hajtások alacsonyabb rendűnek tűnnek.

A gyümölcsfákon és a bokrokon betegség jelenlétében a fiatal hajtásokon fa nem képződik, ennek következtében a növények nem tolerálják jól a fagyot, és télen gyakran elpusztulnak.

Az okok

Maga a harmat a levegőből kondenzált felesleges nedvesség, amely a légkör hőmérsékleténél hűvösebb felületeken jelenik meg. Főleg meleg és nyugodt időben alakul ki a fű levelein és csúcsain.

A lisztharmat spórái nem aktívak meleg és napos éghajlaton. A szaporodás magas páratartalom mellett, hűvös időben történik. A fertőzés kialakulásának legkedvezőbb környezete a nitrogénnel telített talaj. A gombaspórák levegőben és vízben terjednek.A növényre kerülve a gomba gyorsan elterjed az egész területen, miközben a legkisebb folyadékcsepp szabadul fel, ezért a fertőzést lisztharmatnak hívják.

A betegség megjelenését és fejlődését kiváltó tényezők a következők:

 • Helytelen öntözés (túlzott áradás vagy éppen ellenkezőleg, a nedvesség hiánya);
 • A fertőtlenítési intézkedések figyelmen kívül hagyása (ha már fertőzött ültetvények vannak a helyszínen, a munkaeszközök és a kéz fertőtlenítésére vonatkozó intézkedések betartása nélkül könnyen át lehet vinni a betegséget még egészséges ültetvényekre);
 • A növények túl sűrű ültetése, ami megakadályozza a növények közötti szabad levegő áthaladást.

A harc típusai és módszerei

Megelőzés

Rendkívül nehéz a gombás fertőzést előrehaladott formában gyógyítani, és sok esetben lehetetlen. Ezért a fertőzés terjedésének hatékony leküzdése érdekében elsősorban megelőző intézkedéseket kell hozni.

A növények megvédése a lisztharmat terjedésétől a következő lépéseket kell megtenni:

 • Gondoskodjon a megfelelő öntözésről (nem tudja túlcsordítani vagy túlszárítani a talajt);
 • Feltétlenül fertőtlenítse a munkaeszközöket és a kezeket;
 • Használjon speciális ültetési rendszert, amely elegendő távolságot biztosít a kultúra teljes növekedéséhez és fejlődéséhez;
 • Időben megszabaduljon a törmeléktől és a lehullott levelektől (a gombaspórák a földbe kerülhetnek);
 • Kerülje a gyümölcsfák koronájának túlzott megvastagodását;
 • Pusztítsák el a gyomokat (nagyon sűrűn nőnek és akadályozzák a szabad légáramlást);
 • Rendszeresen végezzen vizsgálatot (ez az esemény segít a betegség korai szakaszában történő észrevételében és nagyobb veszteségek nélkül megszabadulni);
 • Biztosítson megfelelő táplálékot műtrágyák felhasználásával;
 • Permetezze be a területet mangán vagy kén oldatával 4-5 alkalommal egy nyári szezonban;
 • A kártevők beltéri növényeken történő megjelenésének megakadályozása érdekében tartsa fenn a kedvező beltéri klímát (rendszeresen szellőztessen, de kerülje a huzatot). Ültetéshez ne használjon kültéri talajt, szennyezett lehet.
 • Korlátozott mennyiségben használjon nitrogén alapú műtrágyákat (a nitrogénfelesleg a fertőzésekre érzékeny finom zöldek túlszaporodását okozza). Előnyösebb káliumból és foszforból készült felső öntetet használni;
 • Megszabadulni a leveleken és a talajban álló állóvizetıl;
 • Meg kell akadályozni a káros rovarok megjelenését (levéltetvek, hamu és más paraziták a fertőzés hordozói).

A lisztharmat spórái a talajban lehetnek, és 10 évig semmilyen módon nem nyilvánulnak meg. A gombás fertőzés megjelenésének megakadályozása érdekében a fenti ajánlások mindegyikét be kell tartani. Ezen intézkedések be nem tartása kedvező feltételeket teremthet a betegség aktiválásához és kialakulásához.

Mechanikai módszerek

Amikor a betegség első jeleit megtalálja, az érintett növényi részeket azonnal el kell távolítani a kezelés érdekében. Szükséges levágni az összes fehér virágú hajtást és levelet. Ha a betegség virágokban nyilvánul meg, az egész bokrot levágják, és csak a fő szár marad, mivel az összes hajtás az érintett területen lehet. Jobb helyettesíteni a termőréteget azokon a területeken is, ahol fertőzés fordul elő, és ritkítani kell a sűrűn növő növényeket.

A levágott elemeket meg kell égetni. Elfogadhatatlan, hogy ezt az alapanyagot komposztgödrökhöz használják, a keletkező műtrágya a fertőzés melegágyává válik.

Növények permetezése gyógyászati ​​készítményekkel

A fertőzött területek eltávolítására irányuló intézkedések elvégzése után az ültetvényeket gyógyászati ​​oldatokkal kezeljük. A permetezésnek bőségesnek kell lennie. Meg kell nedvesíteni a növény teljes térfogatát az előkészítéssel, és minőségileg megnedvesíteni a talajréteget.

A lisztharmat növényeinek kezelésére különféle eszközöket használnak:

 • Biológiai anyagok;
 • Kémiai;
 • Népi.

Vegyszerek

Vegyszereket vagy gombaölőket ajánlott használni, ha a betegség már előrehaladott formában van. Ez a fajta anyag mérgező, ezért használat előtt gondosan tanulmányoznia kell az utasításokat, és szigorúan be kell tartania a csomagoláson feltüntetett ajánlásokat.

Minden terméknek megvannak a maga jellemzői, a különböző növénytípusok esetében a használati utasítások eltérhetnek egymástól. Például az uborkára történő alkalmazás esetén az oldat ajánlott aránya egy, a szőlőre pedig más. Szükséges a növény teljes permetezése, még akkor is, ha kis területet érint. Gondoljon a saját biztonságára is, amikor a feldolgozás során olyan öltönyt kell használnia, amely megakadályozza az anyag bőrre jutását.

A vásárlók szerint a kiváló minőségű vegyi anyagok értékelése 2020-ra így néz ki:

Gombaölő szer lisztharmathoz és rozsdához "Topaz", amelyet az orosz AVGUST cég gyárt

Az átlagos ár 125 rubel.

Gyümölcs- és bogyós növényekre használják. Megfelelő feldolgozással teljesen elpusztítja a fertőzés fókuszát, és megelőző tulajdonságokkal is rendelkezik.

Gombaölő szer lisztharmathoz és rozsdához "Topaz", amelyet az orosz AVGUST cég gyárt

Előnyök:

 • Gyors eredmény, a micélium növekedése a permetezés után mindössze 2-3 órával leáll;
 • A növény gyors felszívódása, ami megakadályozza annak kockázatát, hogy az eső lemossa a készítményt.

Hátrányok:

 • Toxicitás.

"Előrejelzés" lisztharmatból Zöld Öv 10ml

A Green Belt gyártotta, 104 rubel áron értékesítették.

A gyógyszer leírása:

Betegség ellen alkalmazva az oldat aktivitása 3-4 hét, és magas páratartalmú időszakokban csökken. A megoldáshoz mellékelünk egy utasítást, amelyben részletesen leírják, hogyan lehet megszabadulni a lisztharmattól az "Előrejelzés" segítségével.

"Előrejelzés" lisztharmatból Zöld Öv 10ml

Előnyök:

 • Új nagy teljesítményű anyagot tartalmaz;
 • Összetett hatása van: terápiás, profilaktikus. A fertőzés további terjedése ellen védő funkcióval rendelkező gyógyszer.

Hátrányok:

 • Káros hatások a növények egészségére.

Gombaölő szer betegségek ellen, lisztharmat és atkák ellen "Tiovit Jet" 30 g-os adagban az AVGUST márkanévben

Az átlagos egységenkénti ár 28 rubel.

Az eszközt lisztharmat elleni küzdelemre használják almafán, körtén, ribizli, egres, rózsák ellen a szabadföldön. Az oldat alapja a kén. Kombinálja a mikroelem-műtrágya, a gombaölő és az akaricid tulajdonságait.

Gombaölő szer betegségek ellen, lisztharmat és atkák ellen "Tiovit Jet" 30 g-os adagban az AVGUST márkanévben

Előnyök:

 • Jó és gyors felszívódás a növények által;
 • Rendkívül hatékony védelem;
 • Megfelelő használat esetén nem mérgező.

Hátrányok:

 • Rövid távú tevékenység (7-10 nap).

Discor 10ml. márka "A te gazdaságod"

A hozzávetőleges költség 151 rubel.

Szisztémás gombaölő szer a gyümölcsnövények védelmére. A védő tulajdonságok időtartama a kezelés után körülbelül 20-30 nap. A difenokonazol hatóanyag széles hatásspektrummal rendelkezik, gátolja a patogén mikroorganizmusok fejlődését.

Discor 10ml. márka "A te gazdaságod"

Előnyök:

 • A gyümölcs tárolásakor blokkolja a betegség kialakulását;
 • Nem okoz égési sérülést;
 • A fejlődés minden szakaszában alkalmazható: a virágzástól a gyümölcs éréséig.

Hátrányok:

 • Toxicitás

Mire kell figyelnie, és milyen hibákat követhet el, amikor a gombás fertőzések leküzdésére szolgáló gyógyszert választja?

Először is az a tény, hogy minden vegyi anyag mérgező. Ezért, ha a betegség kezdeti szakaszában van, vagy a kezelést megelőző intézkedésként hajtják végre, előnyben kell részesíteni a biológiai eredetű oldatokat. A toxikus hatás mellett a fungicidek következő hátrányai különböztethetők meg:

 • A petefészek lehullása a feldolgozás után;
 • A növények belső védő tulajdonságainak csökkentése;
 • Lassabb növekedés a mérgezés miatt;
 • Hasznos fauna pusztítása;
 • Káros hatás a beporzókra.

A vegyi anyagok használatának egyetlen előnye a betegség fókuszának gyors és megbízható megsemmisítése, valamint a fertőzés új kitörésének megelőzése a kezelt területen a nyári szezon vége előtt.

A lisztharmat elleni vegyszerek legjobb gyártói ma az AVGUST és a Green Belt.

Biológiai készítmények

Az élő mikroorganizmusokon (baktériumok, bakteriális vírusok) alapuló termékek kiváló alternatívát jelentenek a káros vegyszerekkel szemben. A biológiai termékek modelljeinek népszerűségét azzal magyarázzák, hogy az ilyen alapok széles funkcionalitással rendelkeznek, amelyek nemcsak a növénybetegségek ellen irányíthatók, hanem védelmet és táplálékot is nyújtanak a növényeknek. Vásárolhat népszerű entomofágokon és akarifágokon (jótékony rovarokon) alapuló gyógyszermodelleket is. Az ilyen pénzeszközök működési elve a gomba micéliumának elnyomásán és megsemmisítésén alapul a gyógyszer részét képező élő szervezetek által.

A biológiai termékek növénybetegségek elleni alkalmazásának vitathatatlan előnye a biztonságuk. Az ilyen gyógyszerek hátrányai nem túl magasak, a vegyi anyagokkal összehasonlítva a hatékonyságot, a feldolgozást az utasításoknak megfelelően többször is el kell végezni.

A tapasztalt nyári lakosok visszajelzései és tanácsai lehetővé tették számunkra, hogy összeállítsuk a lisztharmat elleni biológiai megoldások értékelését. A kertészek szerint a legjobb biológiai készítmények a következők:

Mikrobiológiai készítmény "Fitosporin-M"

Az új elemek hozzávetőleges költsége - 159 rubel. 10 g pénzeszközért. Komplex védőhatással rendelkezik a gombás bakteriális fertőzések ellen.

Mikrobiológiai készítmény "Fitosporin-M

Előnyök:

 • Biztonság.

Hátrányok:

 • Magas költség (a megelőző intézkedések végrehajtása során meg kell dolgozni a helyszín teljes területét, 15 ml termék elegendő 1 négyzetméternyi talaj feldolgozásához).

"Gamair" baktériumölő szer

A csomag átlagos költsége 85 rubel.

Tabletta formájában kapható. A védelmi funkciók időtartama legfeljebb 20 nap. A védelmi tulajdonságok megőrzése érdekében az oldatot ajánlott 7 naponta használni.

Baktériumölő "Gamair

Előnyök:

 • Biztonság.

Hátrányok:

 • A gyakori használat szükségessége (hetente 1 alkalommal);
 • Alacsony hatékonyság, ha komplexen kívül alkalmazzák más gyógyszerekkel.

"Alirin-B"

Az alapok hozzávetőleges költsége 85 rubel. csomagolásonként.
A készítményben lévő természetes baktériumok aktívan elnyomják a gombaspórák kialakulását.

Alirin-B

Előnyök:

 • Az első alkalmazás garantált eredményei;
 • A talaj hasznos mikroflórájának helyreállítása;
 • Nem okoz függőséget.

Hátrányok:

 • Nem tud megbirkózni súlyos fertőzéssel.

Az összes lisztharmat elleni gyógyszer, amely a felülvizsgálat részét képezi és nem tartalmazza, online megrendelhető az online áruházban, vagy megvásárolható bármely szaküzletben. Olcsó és drága opciókat egyaránt bemutatnak a piacon.

Az egyes fogyasztókra vonatkozó kiválasztási kritériumok eltérőek. Először is el kell dönteni, hogy pontosan mit vásárolnak az anyagért, és csak ezután döntsön: melyik gyógyszert érdemes jobban megvásárolni. Ezenkívül elvégezhet egy elemzést: mennyibe kerül a kiválasztott termék megközelítőleg a különböző helyszíneken.

Népi gyógymódok

Sok kertész szerint a népi gyógymódok hatékonyak, és ami a legfontosabb, a legbiztonságosabbak. Azon túl, hogy az ilyen megoldások költséghatékonyak, függetlenül készülnek, vagyis a gyógyszer előállításához felhasznált anyagok ismertek, és nem veszélyesek sem a növény, sem a személy egészségére. Ezután fontolja meg, mit főzhet otthon, és milyen receptek vannak a megoldásokra:

 • Szappanoldat réz-szulfáttal. Egy pohár vízben 5 g réz-szulfátot és 50 g szappant kell feloldania 5 liter meleg vízben. Ezután öntsük a keveréket vitriollal szappanos vízbe. Beteg virágok permetezésére használják, amíg a betegség jelei eltűnnek.
 • Szappan és hamu oldat. 100 g faanyagot kell szitálni és 1 liter meleg vízzel feltölteni. Egy hétig ragaszkodni kell hozzá, majd engedje le a folyadékot és adjon hozzá 50 g szappant. A szappant teljesen fel kell oldani. Permetezze be a fertőzött növényt a kapott keverékkel egy hétig naponta. Megelőzésre használható.

 • Tej infúzió. Rendszerint a szobanövények vereségére használják. Savanyú tejet (vehet tejsavót vagy joghurtot) vízzel hígítunk. 1 rész tejhez - 3 rész víz. A virágokat hetente 2-3 alkalommal permetezik ezzel a keverékkel.

 • Mustárpor. 2 evőkanál.evőkanál száraz mustárt összekeverünk 10 liter vízben. Egy nap elteltével a folyadék felhasználható permetezésre. 10 napon belül egy ilyen gyógyszert egy területen használhat.

A kérdések megválaszolásához: hogyan válasszon megfelelő receptet vagy terméket melyik cégtől és hol vásároljon, jobb, ha kapcsolatba lép egy illetékes szakemberrel.
Ha tapasztalata van a cikkben leírt eszközök használatában, vagy meg szeretné osztani szerzőjének receptjét a lisztharmat elleni küzdelemhez, mondja el nekünk erről a megjegyzéseket.

HAGYJON ÁTTEKINTÉST

Kérjük, írja be megjegyzését!
Kérjük, írja ide a nevét

Elolvastam a feltételeket Felhasználói Szerződés *