🍷A legjobb borszőlőfajták 2020-ra

0

A kiválasztott szőlőfajták legjobb termelői folyamatosan fejlesztik fajtáikat az otthoni bortermelés érdekében. Minden évben növekszik azok száma, akik szeretnek borvidéket termeszteni a helyszínükön.

A cikkben információkat talál arról, hogy melyek a modern szőlőfajták, mennyibe kerül egy palánta, valamint fényképet mindegyikről.

A "best-hu.designuspro.com" oldal szerkesztői felhívják a figyelmét a kiváló minőségű borszőlőfajták értékelésére 2020-ra.

Minden ezüst bélés

A klíma felmelegedése az emberiség komoly problémájává vált, hazánkban csak amatőr kertészek örülnek ennek. Az elmúlt harminc évben a középső zónában a tél annyira meleg lett, hogy a körülményeinkhez képest nem hagyományos termesztésű növények éghajlati határa majdnem megközelítette a sarkkört.

Ez elsősorban a szőlőre vonatkozik. Az önálló bortermelés céljából történő termesztése nagyon népszerűvé vált. De ennek nem csak a melegedés az oka. A bortermékek átlagos ára folyamatosan növekszik, míg a költségvetési borok minősége gyenge. Ez sokakat arra kényszerít, hogy az alacsony alkoholtartalmú termékek házi készítéséhez folyamodjanak.

Nem egyszerű mezőgazdasági technológia

Annak ellenére, hogy a szőlő hagyományosan déli kultúra, ezek, mint egy növény, nem túl szeszélyesek. A cserje évelő liana vad formái ellenállnak a súlyos fagyoknak és a rövid szárazságoknak. Mészkő és sziklás talajon nő. Ennek köszönhetően a szőlő az egyik első növény, amelyet az őskori emberek elkezdtek művelni.

Hol jobb ültetni

A modern tenyésztési módszereknek köszönhetően számos fagyálló fajtát tenyésztettek, amelyeket fedési módszer nélkül lehet termeszteni. Az északi régiók esetében azonban ajánlott a szőlőt hagyományos módon takarni: deszkapajzsokkal, levágott fűvel vagy takaróanyaggal. A menedékhely típusa nem fontos, a lényeg az, hogy lélegeznie kell, hogy a növény ne rothadjon fel olvadások alatt.

Az ültetésre alkalmas talaj kiválasztásakor a kertész képességeit korlátozza az, ami a helyszínen van. A talajigények listája nem változatos. A legtöbb faj nemcsak organikusan gazdag talajon, de rossz agyag- és agyagos talajon is jól meghozza a gyümölcsét. A legtöbb esetben kerülni kell a vizes élőhelyeket és a magas talajvizet.

A legfontosabb, hogy megvédjük a növényeket a huzattól. Nyílt, erősen fújt területeken a kefék kisebbek lesznek, és a hozam hirtelen csökken.

A szőlő gondozása

A szőlő, mint minden termesztett növény, jól reagál a rendszeres ápolásra. Először is ez a tavaszi metszés a menedék eltávolítása után. A szőlőn gyakran van penész. Nem kell vegyi anyagokkal harcolni. Várja meg, amíg megszárad és eltűnik magától.

A legtöbb modern faj ellenáll a gombás betegségeknek. De a legfontosabb az, hogy megelőzzék a bokrok és az alattuk lévő föld megelőző permetezését 3% -os réz-szulfát-oldattal a rügy törése előtt. Ez általában elegendő a növények kártevőktől való védelme érdekében.

A szőlőnek kitett betegségek listáját ki kell egészíteni darazsakordák által az édes bogyók elleni támadásokkal.Meglátogatásuk után csak a fésűkagyló maradhat a kefékből. A speciális csapdák segíthetnek ebben az esetben, de időszakos feltöltést igényelnek. A darazsak leküzdésére van egy olasz népi gyógymód: minden csokorba egy-egy szál bazsalikomot kell szúrnia. Hogy ez mindig megbirkózik-e a darázsőr funkciójával, nem ismert, de bizonyos esetekben segít.

A következő lépés a szőlő megkötése. Nem vesszük figyelembe a rácsos modellek népszerűségét a szőlő megkötésében, mivel ezeket nagyüzemi telepítésekhez használják. Egy nyaralónál elegendő kerítést vagy egyszerű csövek és huzalszerkezetet használni ezekre a célokra.

Általában a leányágak a tavalyi évhez képest ferde helyzetben, a gyümölcsnyilak pedig vízszintes helyzetben erősödnek. Amikor a kefék megérettek, a napfényt elzáró leveleket rendszeresen el kell távolítani.

A szőlőkötésnél az elektromos szerszámok népszerű modelljeit használhatja.

A rendszeres gyomlálás és öntözés lekerekíti a karbantartási listát, és általában elegendő ahhoz, hogy jó termést nyerjen a finom bogyókból.

A legjobb borszőlőfajták értékelése 2020-ra

NévCukor%Érési időszakStabilitás ° С1 darab ár R.
Virágos23Közepén késő-27300
Északi váll25Középső-32300
Reform25Nagyon korai-27280
barátság21Szuperkorai-24243
Kristály18Nagyon korai-29300
Merlot22Közepén késő-27320
Korán lila22Késő-27240
Kegyelem25Korai-40346
Platovsky20Korai-30300
Chardonnay23Középső-20390

Virágos

A műszaki fokozat elterjedt a FÁK-ban. Közepesen késő érésű, 140 napon belül. Az ecsetek nem nagyok, nagyon sűrűek, súlyuk 200 gramm. Cukortartalom - 23%, savasság - 10%.

Fagyálló -27 ° С-ig, gyengén védve a szárazságtól. Öntözött területekre ültetik, vagy ahol magas a talajvíz. A legjobb eredményeket enyhén lúgos agyagos talajokon vagy olajos vályogokon érik el.

A középső sávra származtatott. A moszkvai régióban jó hozamokat ad, ajánlható az Urál számára. Hagyományos módon menedéket igényel a tél számára.

A lisztharmattal szemben ellenálló. Magas páratartalom és alacsonyabb hőmérséklet esetén hajlamos a szürke rothadásra és a lisztharmatra. Ebben az esetben szezononként négyszer van szükség fungicid kezelésre.

A borfajta nagyon lédús bogyókat hoz létre, amelyeknek észrevehető Muscat íze van.

Előnyök:

 • agyagos talajon nő;
 • lisztharmattal szemben ellenálló.

Hátrányok:

 • nem szereti a magas páratartalmat;
 • túlzott szárazságérzékenység.

Északi váll

Műszaki, erőteljes, stabil tulajdonságokkal rendelkező borfajta. Megkapta a kéz jellegzetes alakjának nevét váll alakú test formájában. A bor betakarítása szeptember közepén van. A cukortartalom eléri a 25% -ot. A bogyók íze szennyeződések nélkül kellemes. Magas gyümölcslé-hozam 86% -ig, népszerű a vörösbor gyártásában.

Fagyálló, -32 ° C-ig, menedék nélkül telel, a szőlő elfér a hó alatt. Nem válogatós az ellátás terén, kezdőknek ajánlott. A laza talajt kedveli, jó hozam érhető el, ha semleges savtartalmú homokos vályogtalajon termesztik. Nem szereti a vizes élőhelyeket. Ellenállt egy hosszú távú tesztnek a Fekete Föld régióban és Fehéroroszországban.

A betegségekkel szembeni ellenállás átlagos. A lisztharmatra leginkább fogékony, a fahamu rendszeres kijuttatása csökkenti az előfordulást.

Előnyök:

 • menedék nélkül termesztik, -32 ° С-ig bírja a fagyot;
 • bormust készítéséhez nem pótolható;
 • ritka tiszta szőlő íz.

Hátrányok:

 • érett bogyók gyors leválása;
 • a betegségekkel szembeni rezisztencia hiánya.

Reform

A magyar szelekció nagyon korai fajtája tartozik a közepes méretűek közé. A teljes lejárat augusztus végén következik be. A közepes sűrűségű fürtök tömege eléri a 250 grammot. A fehér bogyók kicsik és édesek. Az alacsony savtartalom harmonikusvá teszi az ízt, enyhe szerecsendió árnyalattal.

A bortermelés optimális tulajdonságait akkor érik el, ha vályogos semleges és enyhén lúgos talajon termesztik. Közepesen ellenáll a gombás betegségeknek, nem tolerálja a nedves talajt.

Fagyálló típus, ellenáll -27 ° C-ig. Télen jobb, ha talajtakaró anyagot használunk menedékként, a hó alatt hibernál.

Előnyök:

 • nagyon korai, a technikai érettség augusztus végén következik be;
 • az alacsony savtartalom lehetővé teszi desszertborok készítését.

Hátrányok:

 • közepes penészállóság.

barátság

A bolgár tudósokkal való közös tenyésztés univerzális és igénytelen változata. A nagyon korai érési időszak lehetővé teszi a betakarítást augusztus közepén. A bogyók borostyán-zöld színűek és finom szerecsendió illatúak. A legfeljebb 21% -os cukortartalom és a mérsékelt savtartalom nélkülözhetetlenné teszi a fehérbor elkészítését.

Szőlőtermesztés A barátság felelősségteljes megközelítést igényel az ültetési hely kiválasztásában. A terület megvilágítása nagyobb szerepet játszik, mint a talaj minősége. Nem tűri a vízzel történő elfolyást, ebben az esetben a leszállóhely vízelvezetése szükséges.

Az átlagos fagyállósághoz a szőlő menedéke szükséges télen, különösen az Orosz Föderáció északi régióiban. A lényeg, hogy ezt a munkát időben elvégezzük. Az idő előtti menedék a szőlő pusztulásához vezet.

A gondozás a növény időszakos metszéséből és etetéséből áll. A gombás betegségek ellenállása megkönnyíti az idénymunkát. Virágzás előtt és szedés után azonban fungicidekkel kell permetezni.

A fajta igénytelensége lehetővé teszi számunkra, hogy ajánljuk a kezdő borászok számára. Hogyan növekszik, mikor kell ültetni és mit kell megtermékenyíteni, részletesen megtalálhatja az Internet speciális webhelyein.

Előnyök:

 • alacsony ellátási követelmények;
 • kifejezett szerecsendió-sör aroma;
 • nagyon korai érési periódus.

Hátrányok:

 • közepes fagyállóság;
 • a bogyók rossz tartási minősége.

Kristály

Nagyon korai fajta bor készítéséhez otthon. Bevált, amikor nemcsak a déli régiókban termesztik, hanem északon is, ahol augusztus végén kezdődik a betakarítás. A szőlő átlagos 18% -os cukortartalma segít csökkenteni a savasságot 3,5 g / l-re. Ez korlátozza az ilyen típusú desszertborok használatát. A bogyók sárga-zöld színűek, lédús mézízű pépekkel.

Az ő gondozása nem igényes, ez metszésből és időben történő lazításból áll. Homokos talajon termeszthető, de nyomelemek, különösen magnézium bevitelét igényli. Nem tűri a nyitott, fújt helyeket. Kertekhez ajánlott, ahol nagy fák védik az ültetést a széltől.

Ellenálló a betegségekkel szemben. A bogyók mézes íze vonzza a darazsakat, ezért csapdákat kell felakasztania számukra, és el kell pusztítania a fészkeket.

Előnyök:

 • nem károsítja a szürke penész;
 • Könnyen kezelhető;
 • alkalmas borok, például sherry készítésére.

Hátrányok:

 • megvastagodáskor a petefészek összeomlik;
 • sok darazsat vonz.

Merlot

Közepesen késő, főleg vörösborhoz. A világ második legnépszerűbb boranyaga tapasztalt borászok számára. A fürtök kicsiek, legfeljebb 150 gramm tömegűek, a sűrű viaszos bőrű bogyóknak harmonikus íze van, éjjeli árnyalattal. Betakarítás szeptember végén. Elterjedt délen, a Krasznodar területén. A fagyállóság szempontjából a moszkvai régió számára is megfelelő. A fagyokat -27 ° C-ig elviselve menedéket igényel az északi régiókban.

A cukortartalom erősen függ az évszaktól, meleg években eléri a 23% -ot, a mérsékelt savasság 5-7 g / l. A bornak gazdag íze van a cseresznyétől és a szilvafélétől a csokoládéig és a kávéig. Gazdag ízű, érlelt bor kevés cseranyagot tartalmaz.

A Merlot legjobb talaja agyagos, vályogokon jól működik. Előnyös egy lúgos reakció, akkor a bor fényesebb ízű.
Átlagos fagy- és szárazságállóság, és nem tolerálja a nedves talajt. Nagy ellenálló képesség a szürke penész ellen, de lisztharmattal szemben évente 2-3 kezelést igényel. Darazsak támadtak.

Előnyök:

 • fagy- és szárazságállóság;
 • igénytelen a gondozásban.

Hátrányok:

 • nem ízletes, ha megeszik;
 • fogékony az oidium gombás betegségre.

Korán lila

Oroszországban népszerű asztali borfajta magas cukortartalma és szerecsendió íze miatt. Házi- és bortermelésre jó. A betakarítás szeptember elejétől sokáig lóg a szőlőn.Átlagos fagyállósággal rendelkezik, különböző éghajlati viszonyok között termeszthető. A legjobban a déli régiókban működik.

A magas 22% -os cukortartalom és az alacsony savtartalom, 4,5 g / l, valamint a szerecsendió íze nélkülözhetetlenné teszi az amatőr borászat számára. A betegségekkel szembeni rezisztencia nem zárja ki a szőlőtetvek és a szőlőlevélférgek elleni háromszoros inszekticid kezelést.

Előnyök:

 • nehéz sós mocsarakon nőhet;
 • kellemes szerecsendió hangok;
 • nagy ellenállás a lisztharmattal szemben;
 • fedél alatt ellenáll -30 ° C-nak.

Hátrányok:

 • körültekintő gondozást igényel - csípés, letörés, csípés.

Kegyelem

A korai érés új asztaltechnikai változata. Betakarítás augusztus második felében. Erőteljes szőlő, a nagy bogyós gyümölcsökből álló fürtök eléri a 600 grammot. Eredeti szerecsendió íz méz és rózsa jegyekkel.

A magas 25% -os cukortartalom és a mérsékelt savtartalom nemcsak boranyagként, hanem asztali változatként is népszerűvé teszi.
A gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenti az ültetés fenntartásának költségeit.

A fagyállósághoz nincs szükség a szőlő télre takarására. Jól növekszik a homokos vályog és agyagos talajokon, inkább a semleges. Nem szereti a vizes élőhelyeket.

Előnyök:

 • menedék nélkül hibernál, kibír -40 ° С;
 • magas cukortartalom 25%;
 • gombás megbetegedésekkel szembeni ellenálló képesség.

Hátrányok:

 • darazsakra fogékony a mézszag miatt.

Platovsky

Közepes méretű műszaki osztály nagyon korai érésű 110 napig. 200 gramm tömegű közepes méretű fürtök. Kis fehér bogyók (2-3 gramm). A cukortartalom 20% és a savtartalom 8,9 g / l teszi ízét harmonikussá.

A gombás betegségekkel szembeni ellenálló képesség (penész, oidium, szürke penész) nem igényel intenzív permetezést vegyszerekkel. A nem takaró fajtát a középső sávra tenyésztették, és ellenáll -30 ° C-ig. Szibériába ajánlható. Ha az északi régiókban termesztik, jobb, ha a szőlőt a hagyományos módszerrel fedjük le, hagyjuk hibernálni a hó alatt.

A növényhez semleges savtartalmú homokos vályog vagy vályogos talaj szükséges, ilyen körülmények között az optimális cukortartalom érhető el. Induláskor ügyelni kell arra, hogy a fürtöket a nap jól megvilágítsa, ezért eltávolítják a felesleges leveleket.

Előnyök:

 • az ellátás minimális követelményei;
 • nagyon korai érési periódus 110 nap;
 • magas fagyállóság -30 ° С.

Hátrányok:

 • a vásárlók szerint néha idegen íze van a éjjeli árnyéknak;
 • sűrű kefék rothadnak.

Chardonnay

Közepesen érő szőlő, amely a világ minden borvidékén megtalálható. A fajta funkcionalitása magában foglalja a borok széles választékának előállítását a monotípus száraztól a kiváló minőségű pezsgőkig és más boranyagokkal keverve.

A 23% -os cukortartalom és a magas savtartalom 11 g / l-ig hozzájárul a hideg erjedéshez. Ennek eredményeként a bor enyhe szerecsendió aroma és gyümölcsös alma- és citrusjegyekkel rendelkezik. Magas, akár 13% -os alkoholtartalom jellemzi.

A legjobb eredményt akkor lehet elérni, ha szőlőt termesztenek agyagos meszes talajon. Alacsony, nedves talajú terepet kerülni kell.

Az átlagos -20 ° C-os fagyállóság a növényeket télre védve tartja. A gombabetegségekkel szembeni fokozott rezisztencia nem zárja ki a penész és a lisztharmat legyőzését. Az első jelre Bordeaux-keverékkel permetezik őket.

Előnyök:

 • jó termés szegény és köves talajon;
 • megnövekedett alkoholtartalom a borban, akár 13%;
 • igénytelen a gondozásban.

Hátrányok:

 • nem ellenáll a tavaszi fagyoknak;
 • alacsony hozamú.

Következtetés

A cikket azok számára írták, akik szeretnek szőlőt termeszteni egyedül a saját webhelyükön. A legjobb növényfajták áttekintése bortermelés csináld magad. Az egyes fajok leírása tartalmazza a fő kritériumokat a települési anyag kiválasztásához.

Tanácsot adnak a legjobb és legolcsóbb palánták kiválasztásához, melyiket érdemes jobban megvásárolni, hogy ne tévedjenek a választás során.

Ha Ön tapasztalt kertész, és ajánlásokat tud adni az árról vagy arról, hogy melyik cégnél jobb szőlőt vásárolni a bor saját termeléséhez, ossza meg a megjegyzéseket. Visszajelzése segít a kezdőknek abban, hogy először is mit kell keresniük, kezdve izgalmas és hasznos üzleti tevékenységet folytatni.

HAGYJON ÁTTEKINTÉST

Kérjük, írja be megjegyzését!
Kérjük, írja ide a nevét