A legszebb orchideák otthoni dekorációhoz

0

Az orchideák egy ősi növénycsalád, amely az Antarktisz kivételével minden kontinensen elterjedt. 5 nemzetséget tartalmaz, amelyek mindegyikének sok faja és alfaja van. A növény számára a trópusi éghajlat a legalkalmasabb. Az orchideáknak azonban sokféle fajtája alkalmas otthoni berendezésre.

Népszerű képviselők

Korábban elég nehéz volt orchideát találni, de a közelmúltban bármely háziasszony ablakpárkányán megtalálható. Jó ellátásra van szükségük, de megéri. A sokféle orchideának köszönhetően egész évben virágzás biztosítható. Végül is néhányuk tavasztól őszig virágzik, mások - ősztől tavaszig, és néhányuk egyáltalán nem kötődik az évszakhoz, és az év bármely szakában virágozhat.

Az orchideák gyönyörűek és stílusosak minden belsőépítészettel. A hatalmas változatosság között több fajta a legnépszerűbb.

Phalaenopsis

Átlagos ár - 635 rubel.

Meleg és nedvességet kedvelő növénynek tekintik. Délkelet-Ázsia, a Fülöp-szigetek, Ausztrália északkeleti részének trópusi éghajlatán él, de otthon is termelhet ilyen csodát.

Virág ültetéséhez és tenyésztéséhez átlátszó műanyag cserépre vagy egyes fák kérgének egy töredékére van szükség, például fenyő, parafatölgy, szőlőtöredék, egy ismert élőhely létrehozásához. A helyzet az, hogy a természetben a fák törzsén és ágain nőnek.

Az átlátszó edényt a növény gyökérzetének megfigyelésére használják.

Ezt a virágot permetezni kell, és legalább 40% -os légnedvességet kell fenntartani. Vigyázni kell azonban, mivel a nedvesség behatolása a növény orrmelléküregébe történő permetezéssel pusztulást vált ki.

Mivel a Phalaenopsis szereti a meleget, a helyiség hőmérsékletét legalább 21 ° C-on kell tartani.

Kedvező körülmények között a növény évente 2-3 alkalommal virágozhat. A virág lehet sárga, piros, fehér, rózsaszín, lila, különféle foltokkal vagy monokromatikus.

Virágzásával bármilyen belső teret tökéletesen kiegészíthet. Alkalmas kezdőknek orchideatermesztésben

Előnyök:

 • egyszerű;
 • nagy színválaszték.

Hátrányok:

 • nincs azonosítva.

Wanda

Átlagos ár - 4270 rubel.

A virágüzletek körében meglehetősen gyakori növény. 53 fajt tartalmaz, és sokkoló sokféleségével. A virág elterjedt Dél-Nyugat-Ázsiában, Indonéziában, Ausztrália északi részén. Könnyű és termofil. Tehát, ha a virág nincs a szoba napos oldalán, akkor a fénycsövek tökéletesen pótolhatják a hiányzó napot. A növényt 25 ° hőmérsékleten, világos helyen, 80% -os páratartalommal kell tartani.

Wandának nagy és gyönyörű virágai vannak. De nem megfelelő gondozással lehet, hogy évekig nem virágzik.

A virágzó virág nagyon kicsi és gyenge, de ez csak eleinte van, majd fényessé, telítetté válik és átmérője elérheti a 15 cm-t. A színvilág változatos: kék, kék, lila, rózsaszín, piros stb.

Bár a növényt nedvességkedvelőnek tartják, a gyökerek megrothadhatnak a felesleges folyadéktól, ezért az öntözést ellenőrizni kell.A virágot többféle módon lehet öntözni: meleg zuhannyal, permetezéssel és a gyökérzet vízbe helyezésével. Be kell ültetnie a Wandát műanyag edényekbe, függő kosarakba, üvegvázákba, vagy fenyő kérget kell vennie ezekre a célokra.

Előnyök:

 • nagy virágok;
 • egyes fajok kiváló aromát adnak

Hátrányok:

 • válogatós a nedvességtől és a fénytől;
 • magas ár.

Cattleya

Átlagos ár - 590 rubel.

124 faj létezik, a sofronitisszel együtt.

Ennek a növénynek a fajai elterjedhetnek mind trópusi éghajlaton, ahol a levegő páratartalma elérheti a 100% -ot, mind száraz környezetben, a kaktuszokkal azonos szinten, 35 ° hőmérsékleten. De a legtöbbjük nem ilyen szélsőséges, ezért az optimális hőmérséklet számukra 12 ° - 18 °.

Megfelelő gondozás mellett a növény minden évben szélességben növekszik. A fő növényfajok az őszi-téli időszakban kezdenek virágozni, és a hónap folyamán folyamatosan virágoznak.

Szükséges a virág hetente egyszeri öntözése a gyökérzet vízbe merítésével.

Előnyök:

 • szép virágzás;
 • egyszerű.

Hátrányok:

 • gyorsan elhalványul.

Dendrobium

Az átlagos költség 880 rubel.

Egy virág, amely a Phalaenopsis után a második helyen áll a népszerűségben. 1200 faja van.

A természetben megkülönböztethető azzal, hogy képes még a tűlevelűeken is növekedni.

A virágok túlnyomórészt fehér vagy sárga színűek, de lehetnek lila, rózsaszínűek vagy más színekkel tarkított kékek is.

A Dendrobium meglehetősen szerény az orchideák más fajtáihoz képest. Normál élettartama és virágzása érdekében meg kell figyelnie a hőmérsékletet 15 ° -tól 26 ° -ig (éjszaka több fokkal csökken), és figyelnie kell a levegő páratartalmát, 60% elegendő.

Nyáron 3 naponta, télen havonta egyszer kell öntözni a növényt a gyökérzet vízbe merítésével.

Előnyök:

 • egyszerű;
 • jó illat.

Hátrányok:

 • durva szárak.

Odontoglossum

Átlagos költség - 510 rubel.

A növény 65 fajt tartalmaz, Közép- és Dél-Amerikában elterjedt. Hőmérsékleti viszonyok között különbözik a többitől. A virág szereti a hűvösséget, és sokáig nyugalomban lehet.

Az optimális páratartalom 50 ° és magasabb. Minden a fajtól függ. Nedvességkedvelők, de csak akkor kell öntözni őket, amikor a gyökérzet teljesen kiszárad. Ültethető függő kosarakba, műanyag vagy agyagedényekbe.

Előnyök:

 • jó illat.

Hátrányok:

 • virágok nem túl nagyok.

Cymbidium

Átlagos ár - 1700 rubel.

Ennek a növénynek 60 faja van, gondozása nagyon egyszerű. Szükséges a tenyésztés azok számára, akik csak az orchideák világát tanulják. A leggyakoribb Ausztráliában, Indiában, Japánban, Kínában.

A modern fajták (hibridek) nem kötődnek évszakokhoz, és bármikor virágozhatnak. Jobb, ha egy edényt vesz nekik kerámiából vagy műanyagból. A talaj kiszáradásakor öntsön vizet, öntsön ki felesleges vizet a serpenyőből, hogy megakadályozza a gyökérzet rothadását. A helyiség hőmérsékletét 16 ° és 20 ° között kell tartani (jobb, ha éjszaka pár fokot csökkentünk), a levegő páratartalmának 56-60% -a elegendő. Nos, és mint mindig, nyáron a közvetlen napfénytől árnyékoljon, télen pedig világítson lámpával.

A növény levelei hosszúak és keskenyek, a virágok forró színűek lehetnek: sárga, zöld, piros, barna, többnyire egyszínűek.

Előnyök:

 • egyszerű;
 • bőséges virágzás;
 • egyes fajoknak nagyon kellemes illata van.

Hátrányok:

 • szereti a hőmérséklet-különbségeket.

Paphiopedilum

Átlagos ár - 1460 rubel.

Vénusz papucsnak is nevezik. 64 fajt tartalmaz, a hibrideket nem számítva.

Szeretik a meleget, de egyes fajoknak hűvösségre van szükségük.

A növény öntözését forralt vagy ülepített vízzel végezzük, amikor az aljzat gyakorlatilag száraz.

A virágok általában nagyok, a levelek hosszúkásak vagy széles vonalúak.

Előnyök:

 • dús zöld levelek.

Hátrányok:

 • nehéz megtalálni az eladást;
 • finnyás a távozásban.

Brassia

Átlagos ár - 980 rubel.

30 típust tartalmaz.

A növény megjelenése miatt pók-orchideának is nevezik.

A szirmok hosszúkásak és néha elérik a 15 cm-t is, a virágok apróvá nőnek, többnyire sárga árnyalatúak, különböző foltokkal.

Ültethető cserepekbe, epifitkosarakba és tömbökbe. Szeretik a meleget és a ragyogó napfényt.

Előnyök:

 • egyszerű;
 • virágzási időszak - egész évben;
 • kellemes aromájú.

Hátrányok:

 • nincs azonosítva.

Lycast

Átlagos ár - 4000 rubel.

Legfeljebb 45 típus létezik. Forgalmazás Mexikóban, Kolumbiában, Peruban, Jamaikában. A család többi tagjától eltérően a kocsányon csak néhány nagy virág van, amelyek fehérek, rózsaszínűek, zöldessárgák vagy narancssárgák.

A Likasta optimális hőmérséklete télen 12–15 °, nyáron pedig 26 °.

Ez a növény nem szereti a magas páratartalmat, ezért 40-50% -os páratartalom mellett termeszthető.

A növekedés során a virág bőséges öntözése szükséges, télen csökkenteni kell. A fehér virágzásnak nem szabad megjelennie a hordozón, ez a talaj sótartalmát jelzi. Ennek elkerülése érdekében a növényt puha vízzel kell itatni.

Előnyök:

 • virágzási időszak meglehetősen hosszú.

Hátrányok:

 • nehéz gondozni;
 • műtrágyák nélkül rosszul virágzik;
 • magas ár.

Miltonia

Átlagos ár - 500 rubel.

11 típust tartalmaz.

Brazíliát, Argentínát és Paraguay-t tekintik fő élőhelyeinek.

Közepes méretű növény.

A virágok illatosak, virágzatokba gyűjtöttek, gyakran 8-9 darab. Rendszerint nem nagyok, legfeljebb 5 cm-esek. A szirmok hosszabbak, mint a csészelevelek.

A szín nagyon változatos lehet, hófehér a csíkos, minden a fajtól függ.

A növény optimális feltételei: világos helyiség, de a közvetlen napfénynek árnyékolnia kell, a levegő páratartalma akár 85% (egész évben), a hőmérséklet - 18 ° - 22 ° -on belül. Az aktivitás ideje alatt a Miltonia-t 4-5 naponta öntözik, nem ajánlott magát a virágot permetezni, ez foltok megjelenését eredményezheti a növény szirmain és levelein.

Előnyök:

 • illatos és szép virágok.

Hátrányok:

 • törékeny gyökerek;
 • aprólékos gondozást igényel.

Oncidium

Átlagos ár - 500 rubel.

A növénynemzetségbe 341 faj tartozik.

Terjesztve Közép- és Dél-Amerikában, Floridában, az Antillákon.

A növény nem nagy méretű, főleg élénk sárga virágokkal, amelyek hasonlítanak a szoknyára.

A tartalom hasonló a többi orchideához, de abban különbözik, hogy az Oncidium 3 csoportra osztható, amelyeket különböző hőmérsékleti körülmények között kell termeszteni:

 • hideg tartalom (7 ° - 15 °);
 • mérsékelt tartalom (12-25 °);
 • termofil (18-25 ° C).

A szükséges páratartalom 40%.

Nem tolerálják a pangó nedvességet és a sótartalmat, ezért az aljzatot meg kell nedvesíteni, miután teljesen megszáradt.

Előnyök:

 • egyszerű.

Hátrányok:

 • nem könnyű megtalálni.

Zygopetalum

Átlagos ár - 500 rubel.

Több mint 30 típust tartalmaz.

Trópusi növénynek számít, és Mexikóban, Brazíliában, Peruban, Bolíviában, Paraguayban gyakori.

A fejlődés módjától különbözik másoktól (vízszintesen, nem függőlegesen).

Az aktív időszakban a virágok átmérője eléri a 7 cm-t, és a következő színekkel rendelkeznek: fehér, lila, zöld, bordó és barna.

A Zygopetalum nem szereti a hőt és a közvetlen napfényt. A normális egészséghez 15 ° - 18 ° elég neki. Nem válogatós a nedvességgel szemben.

Előnyök:

 • gyönyörű színe van;
 • kellemes édes aroma;
 • egyszerű.

Hátrányok:

 • nem található.

Az ellátás alapelvei

Általánosságban elmondható, hogy a szép virágzó rügyek megszerzéséhez erőfeszítéseket kell tennie, bár nem nagy:

 1. Helyezze a növényeket a napos oldalra, de ne felejtse el árnyékolni a forró időszakban, télen pedig megvilágítani lámpákkal. A levelek színe szerint kell navigálni. Ha világossá válnak, ez azt jelenti, hogy a növény megégett közvetlen napfénytől, de ha a lomb sötétzöld, akkor nincs elég fény.
 2. Üvegezéshez vegyen üvegvázákat, átlátszó műanyag edényeket, néha agyagot.Virágot termeszthet egyáltalán talaj nélkül, vagy talajjal, ha vannak benne alkatrészek: szén, keményfa kéreg, duzzasztott agyag. Kókuszrost, tőzeg, sphagnum.
 3. Az öntözést nagyon óvatosan kell elvégezni. Jobb, ha a teljes gyökérzet permetezésével vagy vízbe merítésével jár.
 4. A növényt nem szabad helyenként átrendezni. A virágok esetében ez a stressz;
 5. Kis hőmérsékletkülönbséget kell biztosítani. Ez elősegíti a virágzást. De emlékeznie kell arra, hogy az orchidea fél a huzattól.

A dekor elemeként

Az orchidea tökéletesen illeszkedik bármilyen belső térbe, és lelkesedést kölcsönöz neki. A ház bármely sarkában elhelyezhető, amennyiben ez a sarok napos.

A virág akkor néz ki, ha a design olyan stílusokban készül, mint: padlástér, ipari, keleti, minimalizmus, csúcstechnika, ökostílus, pop art, giccs, futurizmus, techno, szecesszió, rokokó, reneszánsz, barokk, vidék, scandi stílus. Az orchidea néhányukat kiegészíti, míg másokban érdekes kontrasztot hoz létre.

A padlástér és az ipari üzem kevésbé durvává és agresszívebbé teszi a növényt, lelkiséget kölcsönöz.

Tökéletesen illeszkedik az öko stílusba. Végül is maga a levegő egy friss levegője a városi dzsungelben.

A pop art, a giccs és a futurizmus virága kiegészíti és harmóniát ad a kompozíciónak.

Eleganciát és kifinomultságot kölcsönöz az olyan stílusoknak, mint a techno, a hi-tech és a minimalizmus.

A szecesszióban, a rokokóban, a reneszánszban, a barokkban egy szép és helyesen kiválasztott virágos növény arisztokráciát hoz.

Az orchidea keleti kialakítása őshonosnak tekinthető, ennek a növénynek bármely faja tökéletesen beleillik.

Az orchidea némi kedvességgel és gyengédséggel egészíti ki a skandináv stílust.

De a vidéki stílus és a boho durva egy olyan növény számára, mint egy orchidea. Ha kívülről nézi őket, akkor igazán hangsúlyozhatja, hogy ez a törékeny virág elvész a belső térben használt általános színváltozatok hátterében.

Nappali

A virágok leggyakoribb elhelyezése a nappaliban található. Itt nemcsak a tulajdonosokat, hanem a vendégeket is örömmel tölthetik el.

Az orchidea alacsony vázába helyezhető, frissnek és eredetinek fog kinézni, vagy hosszúkás és üvegesnek.

A növény ültetésének második módszerét florariumnak, pontosabban orchidáriumnak nevezzük, mivel orchideákra vonatkozik. Még nagyon finnyás fajok számára is alkalmas, nagyon szép és eredeti. Általános szabály, hogy egy ilyen orchidáriumban egy virágot egyedül, vagy egy másik orchideafaj társaságában termesztenek. Egy ilyen üzemház fűtési és szellőző rendszerekkel van felszerelve.

Maga a florarium elkészíthető dohányzóasztalon, szekrényen vagy más belső tárgyakon, amelyek segítenek kiemelni ezt a kis csodát. Más fényes és szokatlan dekorelemeket nem szabad elhelyezni a virág mellett, mert akkor minden figyelmet magára vonzanak.

Hálószoba

Ez egy különleges szoba. És a benne lévő tárgyaknak különlegeseknek kell lenniük. Végül is itt tud elvonatkoztatni az egész világtól, és szünetet tartani a mindennapi nyüzsgéstől. Gyönyörű kilátás nyílik a természet megalkotására, gyönyörű aromával, tökéletesen kiegészíti a pihenőszobát. Az éjjeliszekrények tökéletesek a virágok elhelyezéséhez, és minden reggel szépségükkel örömet okoznak a tulajdonosoknak.

Konyha

A különböző korú hölgyek nem fogják kihagyni a lehetőséget, hogy egy törékeny növény gyengédségével és varázsával kedveskedjenek, ezért néha a szobába teszik, ahol sok időt töltenek. A konyha kreatív szoba; a jó hangulatban történő főzés jelentősen befolyásolja az ízüket. Az orchidea tökéletesen illeszkedik egy ilyen kreatív légkörbe, elhelyezhető mind a konyhaasztalon, mind a munkafelületen, valamint az ablakpárkányokon és a szekrényekben.

Fürdőszoba

Nem minden tulajdonos dicsekedhet azzal, hogy van egy ablak a fürdőszobájában, de ha vannak ilyen szerencsések, akkor különleges módon díszíthetik ezt a helyet. A növények jelenléte a fürdőszobában messze nem standard megoldás, bár ott harmonikusan néznek ki, frissítik a hideg csempéket, és emellett nagyon jól érzik magukat ott. Végül is az orchideák nedvességkedvelők, és több mint elegendő nedvesség van ebben a helyiségben.A virág elhelyezhető az ablakpárkányon vagy a mosogató közelében lévő munkalapon.

A tervezésben a növény színe is jelentős szerepet játszik. Például vehet egy virágot ugyanabban a hangnemben, mint a belső tér, akkor egy egésznek fognak kinézni, semmi nem lép túl.

Ha a növény több hangszínnel különbözik egymástól, akkor ez a tervezési lépés megkülönbözteti az általános háttertől, ami hangsúlyozni fogja a tulajdonosok kiváló ízét.

A kardinális színkülönbség pedig ízt ad és hangsúlyozza a tervezés kreatív megközelítését.

Feng Shui: orchidea, mint a harmónia szimbóluma

Egy növény, például egy orchidea, a boldogság, a jólét, a gazdagság és a szeretet szimbóluma. Ezért rendkívül óvatosan kell bánnia vele, és a ház bizonyos helyeit kell kiválasztania számára.

Továbbá úgy gondolják, hogy a virág pozitív energiát visz be a házba, elnyelve a negatívat.

A Feng Shui szakértői azt mondják, hogy virágot nem lehet a hálószobába tenni, de jobb, ha a nappaliban helyezzük el, és még több fontos helyet emelnek ki a termesztéshez:

 • az üzleti és anyagi jólét sikere érdekében a virágot délkeletre vagy északra kell helyezni;
 • délnyugat alkalmas a családi tűzhely megőrzésére, a bordó és vörös rügyű virágok segítenek visszatérni a korábbi szenvedélyhez és érdeklődéshez;
 • a fehér rügyekkel rendelkező növényeket keleten lehet elhelyezni, ez javítja az egészséget és megbirkózik a betegséggel;
 • a növény északnyugati fekvése elősegíti a szeretteivel való kapcsolatok összehangolását.

Természetesen nem mindenki hisz a Feng Shui jótékony hatásában, de egy dolgot tudnia kell, egy ilyen növény, mint egy orchidea, nagyon hálás virág, amely friss levegőt, kellemes illatot és csodálatos virágzást kölcsönöz minden szobának.

HAGYJON ÁTTEKINTÉST

Kérjük, írja be megjegyzését!
Kérjük, írja ide a nevét

Elolvastam a feltételeket Felhasználói Szerződés *